Detox & drainage
Je voelt je niet goed zonder duidelijk aanwijsbare reden. Je bent vaak moe. Je hebt huidproblemen of last van een zwakke spijsvertering. Komen deze symptomen je bekend voor? Dan is het misschien tijd om een ‘detoxkuur’ te volgen.
Je lichaam ontgiften heeft een positief effect op je algemene welzijn. Bij een detoxkuur ontdoe je je lichaam van zoveel mogelijk afvalstoffen. Die worden dan via de bloedsomloop snel en efficiënt afgevoerd. Je lichaam gebruikt hiervoor vooral het lymfevaatstelsel, de lever en de nieren.
Waarom is ontgiften nuttig? Zuiver je lichaam van binnenuit!
Eens in de zo veel tijd heeft elke machine een onderhoudsbeurt nodig. Voor ons lichaam is dat niet anders. Doordat de afvalstoffen zich blijven ophopen, raken we uitgeput en verliezen we onze vitaliteit.
Het aantal toxische stoffen dat ons lichaam binnendringt, neemt steeds toe. Ze komen onder andere binnen via de lucht die we inademen, ons voedsel en omgevingsfactoren. Een ongezonde, onregelmatige, stressvolle of overdadige levensstijl maakt het nog meer nodig om zo nu en dan eens te ontgiften.
Een detoxkuur reinigt niet alleen het lichaam, het geeft je ook een gezondere huid, glanzend haar en sterkere nagels.
Er zijn niet alleen fysieke voordelen. Een detoxkuur geeft je meer levenslust en vitaliteit. Je krijgt meer zelfvertrouwen, een sterkere wilskracht, meer innerlijke rust, meer energie en uithoudingsvermogen. Ook mentaal zal je het verschil voelen.
Signalen die aangeven dat detox en drainage nodig zijn
Wanneer de afvalstoffen zich in je lichaam ophopen, kan je last krijgen van erge hoofdpijn. Ook vermoeidheid en geestelijke uitputting zijn typische symptomen. Maar ook allerlei onverklaarbare kwalen en ontstekingen kunnen de kop opsteken.
Andere alarmsignalen zijn plotse huiduitslag, constipatie, zwakke spijsvertering, winderigheid, slechte adem, maar ook problemen met concentratie en geheugen. Zelfs je gemoedstoestand kan eronder lijden, met depressie als gevolg.
Voel je je moe en zwak ondanks je gezonde levensstijl? Raadpleeg dan best een arts.
Het lichaam probeert zichzelf constant te ontgiften
Ons lichaam beschikt gelukkig ook over natuurlijke processen om gifstoffen te verwijderen.
Een goede regulatie van de lymfestroom is hierbij essentieel. Het lymfevaatstelsel zorgt voor de afvoer van afvalstoffen uit de cellen naar de bloedstroom om zo de lever en nieren te bereiken.
De lever breekt afvalstoffen af en maakt ze wateroplosbaar, zodat ze daarna via de nieren het lichaam kunnen verlaten. Naast het reguleren van de hoeveelheid vloeistof in ons lichaam, fungeren de nieren dus ook als filtersysteem voor afvalstoffen.
Bij een verstoorde bioregulatie van lymfevaatstelsel, lever en nieren wordt ons bloed niet meer goed gezuiverd. Dat heeft een verminderde drainage en detoxificatie tot gevolg. Een lymfevaatstelsel, lever en nieren in optimale staat betekenen een gezonder lichaam, een betere slaapkwaliteit en meer energie.
Tips om toxische stoffen in je lichaam te beperken
- Eet gezonder:
Hoe minder toxische stoffen je consumeert, hoe minder afvalstoffen uit je lichaam gefilterd moeten worden. Probeer daarom koffie, alcohol, tabak, geraffineerde suiker en verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Drink ook voldoende water.
- Vermijd stress:
Hormonen die vrijkomen bij stressvolle situaties (bv. adrenaline) creëren ook toxines die ervoor zorgen dat de ontgifting minder efficiënt en trager verloopt.
- Leef regelmatig en slaap voldoende:
Een regelmatig dagschema en voldoende slaap bevorderen het innerlijke evenwicht en zorgen voor minder stress.
- Beweeg voldoende:
Bouw dagelijks voldoende beweging in. Het stimuleert de doorbloeding en bevordert talrijke processen in het lichaam.
Natuurlijke detoxtips
- Kies voor voeding rijk aan vitamine C:
Fruit en groenten zoals broccoli en paprika’s zijn rijk aan vitamine C. Die vitamine werkt als een antioxidant dat de vrije radicalen bindt die vrijkomen bij het verwerken van afvalstoffen. Elke ochtend het sap van een halve citroen in een glas lauw water ondersteunt de ongifting van je lever.
- Zweet regelmatig eens:
Door intensief te sporten of naar de sauna te gaan, zal je gaan zweten. Zweten helpt het lymfevaatsysteem om gifstoffen af te voeren. Vergeet niet om na het sporten of de sauna voldoende water te drinken en je lichaam opnieuw te hydrateren.
- Eet voldoende vezels:
Ook via de darmen worden ongewenste stoffen uit het lichaam verwijderd. Peulvruchten, volle granen en zaden, groenten en fruit bevatten veel vezels die je darmperistaltiek bevorderen. Dat helpt je lichaam om afvalstoffen te verwijderen.
Veelgestelde vragen over detox & drainage
Wanneer is ontgiften nodig?
Voel je je zonder aanwijsbare reden plots moe en zwak? Krijg je last van allerlei fysieke en mentale kwaaltjes? Je lichaam is dan misschien niet meer in staat om een natuurlijke detoxificatie te reguleren. Een detoxkuur kan een oplossing bieden. Blijft deze toestand een langere tijd aanhouden? Raadpleeg dan best een arts.
Hoe lang moet ik detoxen?
Tijdens een detoxkuur wordt een optimale activatie van het excretiesysteem bereikt na ongeveer een week. Maar het lichaam heeft tijd nodig om zichzelf te reguleren en de opgestapelde afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Een efficiënte detoxkuur is dus niet mogelijk op een aantal dagen tijd.
Hoe vaak moet ik detoxen?
Om opstapeling van afvalstoffen te voorkomen is het aangeraden om tweemaal per jaar (voorjaar en najaar) een kuur te volgen. Op deze manier onderhoud je de autoregulerende werking van je excretiesysteem.
Hoe zal mijn lichaam reageren op een detoxkuur?
Dat is moeilijk te voorspellen. Het is zeker niet abnormaal dat je een aantal tijdelijke klachten ervaart zoals misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, diarree, een veranderde lichaamsgeur of hoofdpijn. Haak zeker niet af, maar pas eventueel de dosis aan en hou vol tot je de positieve effecten ervaart.
Wanneer moet ik naar een arts?
Raadpleeg een arts wanneer je ondanks een gezond leefpatroon met gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, je toch moe en zwak voelt of andere ernstige symptomen ervaart.