Loopneus of verstopte neus, moeilijk ademen en snotteren. Komt dit je bekend voor? Zo ja, heb je hoogstwaarschijnlijk een neusverkoudheid opgelopen!
Rinitis is een andere benaming voor een neusverkoudheid. Een neusverkoudheid is vaak het gevolg van een infectie waarbij het neusslijmvlies ontstoken geraakt. Bij een verstopte neus verwijden de bloedvaatjes in het neusslijmvlies waardoor er extra vocht vrijkomt en het slijmvlies opzwelt. Ademen door je neus wordt dan lastiger. De lucht die je via je mond inademt, wordt niet meer gefilterd, waardoor andere ziekmakers makkelijker kunnen binnendringen.
Sinusitis is een ontsteking of infectie van de neusbijholten. De neusbijholten (of sinussen) zijn met lucht gevulde holten en bevinden zich rond de neusholte en ogen. Wanneer je last hebt van hoofdpijn en/of een drukkend gevoel rond de ogen en sinussen, zijn je neusbijholten wellicht ontstoken. Deze symptomen zijn vaak zeer pijnlijk.
De virussen die een neusverkoudheid veroorzaken, worden meestal door praten, hoesten of niezen verspreid. Je kan dus het hele jaar door besmet raken met een virus dat neusverkoudheid veroorzaakt.
Toch heb je je waarschijnlijk al afgevraagd waarom je steeds in de winter verkouden bent en niet in de zomer? Door warme, gesloten ruimtes die slecht worden verlucht, worden die plaatsen een mogelijke broeihaard voor virussen. Die virussen komen via de neus of ogen binnen in ons lichaam. Zo krijg je dus makkelijker een neusverkoudheid in de wintermaanden.
Er bestaat geen geneesmiddel dat de virussen van een neusverkoudheid kan genezen. Maar er bestaan wel tal van geneesmiddelen die de symptomen van neusverkoudheid en sinusitis kunnen verlichten. Deze producten hebben vaak een ondersteunende werking en helpen het lichaam zelf de infectie te overwinnen door de aanmaak van antistoffen. Verschillende soorten neussprays of neusdruppels kunnen je helpen in geval van een neusverkoudheid of sinusitis.
Een behandeling op basis van xylometazoline vermindert de zwelling van je neusslijmvlies onmiddellijk. Dit is het verlossende gevoel dat je waarneemt na 1 of 2 keer spuiten in elk neusgat met een decongestivum of een ontzwellende neusspray. Door hun directe ontzwellende effect ben je ook geneigd om deze neusspray steeds frequenter te gebruiken. Daardoor treedt een verminderde doorbloeding van het neusslijmvlies op, met alle gevolgen van dien.
Op lange termijn zijn er heel wat nadelen verbonden aan neussprays op basis van xylometazoline. Je neusslijmvlies raakt beschadigd, waardoor je trilhaartjes afsterven en de lucht niet meer goed gefilterd wordt. Hierdoor komen er meer virussen en bacteriën naar binnen.
Daarnaast mag je deze neussprays niet langer dan 5 dagen gebruiken. Maar omdat je neus ongemakkelijk aanvoelt zonder de dosis xylometazoline waaraan het gewend is geraakt, loert ook verslaving. Bovendien krijg je het gevoel van een permanent verstopte neus te hebben. Wie ontzwellende neussprays te lang gebruikt, zal dit verslavende effect snel voelen. Het is moeilijk om daarna deze vicieuze cirkel te doorbreken.
De meeste neussprays op basis van xylometazoline mogen bovendien niet gebruikt worden bij kinderen onder de 6 jaar.
Natriumchloride is niets anders dan keukenzout. In een neusspray op basis van natriumchloride vind je dan ook keukenzout opgelost in een bepaalde verhouding water. Bij gebruik van deze neussprays raken de huid en de slijmvliezen niet geïrriteerd. De spray verdunt vrijwel onmiddellijk het slijm, waardoor men weer vrij kan ademhalen door de neus.
Bij een droog of korstig neusslijmvlies kan deze zoutoplossing een veilig alternatief zijn die de vochtigheid van je neus ondersteunt. Deze neussprays zijn geschikt voor baby’tjes en kinderen onder de 2 jaar. Maar ook volwassenen zijn hier vaak goed mee geholpen.
Een neusspray op basis van natuurlijke bestanddelen zal het zelfregulerende vermogen van je lichaam ondersteunen. Je lichaam wordt aangezet om sneller van start te gaan met het genezingsproces. De natuurlijke bestanddelen zullen je immuunsysteem versterken om de infectie op een doeltreffende manier te bestrijden. Dit zorgt ervoor dat je sneller verlost bent van je neusverkoudheid of sinusitis.
Vaak zijn deze neussprays gemaakt op basis van fysiologisch water en natuurlijke bestanddelen waardoor ze veilig gebruikt kunnen worden door het hele gezin. Bovendien kan je deze neussprays voor langere tijd gebruiken zonder dat je neusslijmvlies beschadigd raakt. Neussprays op basis van natuurlijke bestanddelen zijn dan ook een aanrader voor patiënten die verslaafd zijn aan een decongestivum en dit willen afbouwen.
Wanneer je meer dan een week verkouden bent en pijn krijgt rond je sinussen en ogen is het aangeraden om langs te gaan bij je huisdokter. Als de doorgang bij je sinussen versperd is, ontstaat er druk rond je ogen en kunnen andere kwaaltjes zich ontwikkelen. Wanneer je immuunsysteem zwak is, dan staat de poort open voor andere virussen of bacteriën die een ‘surinfectie’ kunnen creëren. Een bacteriële infectie is ernstiger dan een virale infectie. Voor een bacteriële infectie heb je antibiotica nodig en dit moet voorgeschreven worden door een dokter. In dit geval bezoek je best meteen je huisarts!
Het is aangeraden om je woon- en slaapruimten goed te ventileren om de concentratie ziekmakers in de ruimte te beperken. Zet daarom 1 keer per dag je ramen op een kiertje en zorg ervoor dat er altijd frisse lucht in je huis binnenstroomt.
Het is belangrijk om tijdens een verkoudheidsepidemie regelmatig je handen te wassen. Gebruik bij voorkeur een desinfecterende zeep (werkzaam tegen bacteriën en virussen) of handalcohol.
Hydratatie zorgt ervoor dat je makkelijker van een verkoudheid herstelt. Verminder het gebruik van koffie, zwarte thee en alcohol om uitdroging te vermijden. Een goede vochtbalans zorgt voor een optimale werking van je immuunsysteem, wat een belangrijke rol speelt in de verdediging tegen virussen en bacteriën.
Gebruik altijd papieren zakdoeken en gooi deze na gebruik onmiddellijk weg. Hergebruikte zakdoeken zijn een onderschatte besmettingsbron.
Een goed middel om je verstopte neusbijholten vrij te maken is om regelmatig te stomen. Ga boven een pot met heet water hangen met een handdoek over je hoofd en inhaleer de stoom goed via je neus. De warme vochtige lucht zorgt ervoor dat het slijm loskomt, zodat je hoofdpijn en verstopte neus verdwijnen. Daarna kun je weer beter ademen.
Yoga- en ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je herstel te stimuleren. Geen neerwaartse hond of hoofdstand, maar rustige oefeningen op je rug om je lichaam los te maken. Kies bijvoorbeeld voor een simpele liggende twist, de liggende vlinder of een borstopener met een strak opgerolde handdoek onder je schouders en een kussen onder je hoofd. Deze rustige bewegingen verbeteren je doorbloeding.
Gember en kurkuma worden vaak in de keuken gebruikt, maar je kan er ook een theetje van maken met citroen en honing erbij. Deze twee kruiden bieden een ontstekingsremmende en een antivirale werking op het slijmvlies. Dit theetje zal zeker en vast een boost geven aan je immuunsysteem!
Sprayen en druppelen hebben hetzelfde effect op je neusverkoudheid: het één werkt dus niet beter dan het ander.
Bij kinderen is het spoelen en bevochtigen van de neusholten de eerste stap. Bij baby’s tot één jaar wordt bij een neusverkoudheid een speciale zoutoplossing gebruikt die verkrijgbaar is bij de apotheek. Een dergelijke zoutoplossing herstelt het vochtgehalte van het uitgedroogde neusslijmvlies. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan men een neusspray gebruiken op basis van natuurlijke bestanddelen. Die sprays hebben geen bekende bijwerkingen en zijn veilig voor het neusslijmvlies.
Een neusspray op basis van xylometazoline heeft één aanzienlijk groot risico, namelijk: zijn verslavend effect.
Ontzwellende neussprays zijn eenvoudig te gebruiken en brengen onmiddellijk verlichting. Maar veel mensen lezen de bijsluiter van die sprays niet en gebruiken ze langer dan 5 dagen. Door langdurig gebruik van ontzwellende neussprays treedt verslaving op en wordt het neusslijmvlies aangetast. Zo ontstaat er irritatie in de neus, die wondjes en bloedingen veroorzaakt. Wees daarom heel voorzichtig bij het gebruik van dit type neussprays!
“Ik verlaat nooit het huis zonder neusspray mee te nemen.” “Ik zorg ervoor dat er altijd een neusspray beschikbaar is door een reserveflesje in huis te hebben.” “Voor het slapengaan gebruik ik eerst nog snel even mijn neusspray.”
Komen deze uitspraken je bekend voor? Zo ja, dan ben je hoogstwaarschijnlijk verslaafd aan je neusspray!
Om af te kicken van je ontzwellende neusspray kan je je dagelijkse dosis afbouwen totdat je de spray niet meer nodig hebt. Je kan ook je ontzwellende neusspray vervangen door een veiliger alternatief zoals een zoutoplossing of een natuurlijke neusspray, die geen verslavend effect heeft en die je langdurig mag gebruiken.