Lage rugpijn

Lage rugpijn

Pijnscheuten in de onderrug? Geblokkeerd en amper kunnen bewegen? Ongerust dat er iets ernstig aan de hand is met je rug? Neem dan even de tijd om verder te lezen.

Wat is aspecifieke lage rugpijn?

Aspecifieke lage rugpijn is pijn in de onderrug die wordt veroorzaakt door een overbelasting van spieren, gewrichten of ligamenten in de rug. In dit geval is er geen sprake van een ernstige onderliggende oorzaak.De kans dat je rugpijn gelinkt is aan een ziekte of afwijking is kleiner dan 5 %. In alle andere gevallen spreken artsen over ‘aspecifieke mechanische lage rugpijn’. Negen kansen op de tien is je rugpijn het gevolg van verkrampte spieren. Helemaal ongevaarlijk, maar daarom niet minder hinderlijk.

Wat veroorzaakt lage rugpijn?

Een verkeerde houding is een vaak voorkomende oorzaak van rugpijn. Denk hierbij aan te langdurig neerzitten of je rug laten doorzakken. Ook een te zachte of te harde matras kan klachten veroorzaken.

Zwaar lichamelijk werk met veel bukken en tillen kan ook rugpijn veroorzaken. Eén bruuske beweging is soms voldoende om volledig vast te zitten.

Bovendien kan ook overgewicht de rugspieren overbelasten met spierkrampen, pijn, stijfheid en stramheid tot gevolg.

Er zijn niet alleen fysieke aanleidingen tot rugpijn. Ook mentale factoren kunnen ervoor zorgen dat je spieren gaan verkrampen. Denk maar aan stress, angst, depressie en burn-out.

Heb ik een lumbago?

Lumbago betekent zoveel als ‘pijn in de lende of onderrug’. Omdat de pijn vaak hevig en plots opkomt en je geen houding meer weet aan te nemen, heeft men het in de volksmond ook wel eens over ’t spit of ’t verschot in de rug.

Doorgaans is de pijn dragelijker bij het rechtop staan en vermindert ze door te wandelen. Buigen, tillen en langdurig zitten, zijn dan weer nefast en zorgen voor meer stijfheid en pijn.

In meer dan 90 % van de gevallen verdwijnen de rugklachten binnen de zes weken vanzelf.

Wanneer met rugpijn naar de dokter?

Blijft de pijn hardnekkig na één week en kan je hierdoor moeilijk bewegen, vraag dan raad aan je arts om de pijn te verzachten. Merk je na zes weken nog steeds geen verbetering, consulteer dan je huisarts opnieuw.

Voel je een scherpe stekende pijn die vanuit de rug naar de benen, tot onder je knie uitstraalt, twijfel dan niet om sneller advies van je arts in te winnen. Ook bij lage rugpijn die gepaard gaat met meer specifieke klachten zoals tintelingen of verminderd gevoel rond het zitvlak, plas- en/of stoelgangproblemen, erectiestoornissen of bij verminderde kracht in de benen laat je je best controleren.

Blijf bewegen om rugpijn te genezen

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, herstelt je lichaam vlotter van rugpijn als je actief blijft. Probeer soepel te bewegen, want als je gaat anticiperen op eventuele pijn, span je juist veel meer spieren aan, ga je verkrampen en neemt je rugpijn juist toe.

Tips om rugpijn te voorkomen

Versterk je buik- en rugspieren

Werk aan je conditie en train je buik- en rugspieren om ze sterker te maken. Lichaamsoefeningen zullen ervoor zorgen dat je minder snel rugklachten krijgt.

Verzorg je houding

Zowel tijdens het zitten als tijdens het uitvoeren van zwaar werk is het belangrijk om je rug recht te houden en je buik in te trekken. Gebruik zo veel mogelijk je beenspieren, draai en buk nooit tegelijk.

Wissel voldoende af

Heb je een zittend beroep, sta dan regelmatig recht. Beweeg en wandel zo veel mogelijk tussendoor. Pas ook je stoel- en werkbladhoogte aan zodat je comfortabel recht kunt zitten.

Let op je gewicht

Overgewicht kan de wervelkolom verkeerd belasten. Een gezond gewicht nastreven, levert tal van gezondheidsvoordelen op.

Kies voor een goede matras

Ook spieren hebben rust nodig om goed te functioneren. Een goede matras draagt bij tot een betere nachtrust zodat je minder moe en stijf wakker wordt.

Vermijd langdurige stress

Stress kan rugpijn veroorzaken, maar rugpijn kan ook stress geven. Dan gaan de spieren nog meer verkrampen en wordt de rugpijn nog erger. Stress vermijden en voldoende ontspannen, is dus belangrijk om rugklachten te voorkomen.


Tips om rugpijn aan te pakken

  • Hervat zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten

Blijf bewegen, ook al heb je pijn. Wissel regelmatig af tussen wandelen, zitten en staan. Vermijd bedrust langer dan twee dagen, zodat je spieren niet verzwakken.

  • Vermijd hef- en tilwerk

Zware voorwerpen heffen, sjouwen, voortduwen of voortslepen kan je beter even vermijden om de rug niet extra te belasten. Vermijd ook abrupte, plotse, snelle bewegingen.

  • Maak de pijn dragelijker

Als het echt niet gaat, kan je even op je rug gaan liggen met je heupen en knieën geplooid in een hoek van 90 graden. Overleg met je arts of pijnstilling een goed idee is om vlotter te kunnen blijven bewegen.

  • Verzacht de pijn met warmte

Warmte ontspant de rugspieren en zorgt voor een minder verkrampt gevoel. Een warm kersenpitkussen, een warmwaterkruik of een warme douchestraal op de pijnlijke zone kan wonderen doen.

  • Laat je masseren door een professional

Het manipuleren, masseren of ‘kraken’ van de rug kan de pijn snel verminderen. Het vereist een speciale techniek aangezien de rug veel spieren heeft en het niet onmiddellijk duidelijk is welke spier nu juist verkrampt is.

  • Pak de oorzaak van de spanning aan

Gaan je rugklachten gepaard met nekpijn, hoofdpijn en vermoeidheid, dan is de kans groot dat stress, onrust of angst aan de oorzaak ligt. In deze gevallen is ontspannen de boodschap om van je rugklachten af te geraken. Vind tips om te ontspannen in onze rubriek over ‘Stress’ of praat erover met je arts.


Veelgestelde vragen



Ook al voelt de pijn soms heftig aan, rugpijn is meestal niet gevaarlijk. De klachten verdwijnen doorgaans na een relatief korte periode vanzelf (enkele dagen tot enkele weken). Twijfel je of alles wel in orde is, laat je dan controleren door een arts.

Het Kenniscentrum voor gezondheidszorg (KCE) schat dat één patiënt op vier tussen de 18 en 75 jaar, de huisarts bezoekt omwille van lage rugklachten en lumbago. Je bent dus zeker niet alleen!

Blijft de pijn hardnekkig na één week en kan je hierdoor moeilijk bewegen, vraag dan raad aan je arts om de pijn te verzachten. Verbetert de pijn niet na zes weken, heb je pijn die uitstraalt naar de benen of heb je andere specifieke klachten, twijfel dan niet om opnieuw op consultatie te gaan.

Wanneer de arts heeft kunnen vaststellen dat je aspecifieke mechanische lage rugpijn hebt, dan is het belangrijk voor een vlot herstel om zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten terug te hervatten. Werken mag dus zeker, maar verzorg wel je houding en vermijd enkele dagen extra belasting zoals tillen en heffen.

Blijven bewegen is het belangrijkste om snel verbetering te boeken. Gebruik warmte (kersenpitkussen, warmwaterkruik, douchestraal…) om de pijn te verzachten en zorg voor een correcte lichaamshouding.