Hooikoorts is de meest voorkomende allergie in onze streken. Gemiddeld één Belg op vijf heeft er last van. Van februari tot augustus piekt het aantal klachten, maar het ziet ernaar uit dat de klimaatopwarming een verlenging van het pollenseizoen met zich meebrengt.
Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door de pollen van bomen, planten en grassen. Een synoniem voor hooikoorts is dan ook ‘pollenallergie’.
Hooikoorts is een vorm van allergische rinitis (ontsteking van het neusslijmvlies) die seizoensgebonden is. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft het dus niets met ‘hooi’ of ‘koorts’ te maken.
Pollen, ook stuifmeel genaamd, worden door de wind meegevoerd. Komen ze in je neus of ogen terecht, dan kan je lichaam daar overdreven op reageren. Je krijgt een allergische reactie en dat gaat gepaard met verschillende symptomen.
Hooikoorts of pollenallergie is niet besmettelijk. Je hebt er aanleg voor of niet. Als je ouders eraan lijden, dan is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkelt.
De belangrijkste symptomen van pollenallergie of hooikoorts zijn:
De klachten zijn over het algemeen vergelijkbaar met deze van een neusverkoudheid. Sommigen krijgen ook last van hoofdpijn, vermoeidheid of benauwdheid.
Ervaar je deze klachten buiten het pollenseizoen, dan heb je wellicht te maken met een niet-seizoensgebonden allergie. Dit kan een allergie zijn voor huisstofmijt, dierenhaar, schimmels...
Hooikoorts is op zich niet gevaarlijk, maar kan wel knap vervelend zijn. Je hoeft dus niet meteen naar de dokter, maar als je last hebt, dan kunnen neussprays, oogdruppels en tabletten de symptomen verlichten.
Laat je adviseren door je arts of apotheker en kijk uit met middelen op basis van xylometazoline en corticosteroïden om het risico op gewenning en schadelijke bijwerkingen te vermijden.
Heb je alles al geprobeerd, en blijft de pollenallergie elk jaar hevig terugkomen, dan kan je immunotherapie overwegen. Helemaal genezen kan je niet, maar deze behandeling zorgt ervoor dat je lichaam jaar na jaar minder gevoelig wordt voor de pollen en je dus minder hevig zal reageren.
Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat er pollen op je slijmvliezen terechtkomen, maar je kan de hoeveelheid proberen te beperken door, vooral bij droog, warm en winderig weer, binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.
Verder droog je best je kleren en beddengoed binnen in huis, zodat er geen pollen op blijven kleven. Moet je toch vaak de baan op, dan kan een pollenfilter in je auto eventueel hulp bieden. Een bril of zonnebril kan dan weer je ogen beschermen tegen rondzwevend stuifmeel.
Laat je testen via de huisarts om te weten voor welke pollen je allergisch bent. Een pollenkalender geeft aan wanneer deze gewassen volop stuifmeel verspreiden. Volg ook het nieuws over de pollenconcentraties zodat je je voorzorgen kan nemen.
Vormen vooral bomen zoals de berk, els en hazelaar een probleem, plant deze bomen dan zeker niet aan in je tuin. Ben je allergisch aan graspollen, dan schakel je best iemand in om het gras te maaien.
Bespreek met je arts of apotheker welke middelen je zonder gevaar preventief kan nemen om de allergische reactie te verminderen.
Een dergelijke behandeling werkt meestal goed als ze op tijd wordt gestart (= een tweetal weken voor de symptomen normaal gezien beginnen). Bovendien zet je de behandeling best verder tot de pollen waaraan je allergisch bent niet meer in de lucht aanwezig zijn. De aanwezigheid van pollen kan je opvolgen via bepaalde websites of met speciaal daarvoor ontwikkelde apps.
Breekt de allergie toch helemaal door, dan kan je irritatie van ogen en neus verzachten met een neusspray en oogdruppels (bij voorkeur op natuurlijke basis). Bij ernstige gevallen kan immunotherapie, ook allergievaccinatie of desensibilisatie genoemd, aangewezen zijn.
Inademen van rook of de geur van lijm, verf, reinigingsmiddelen en parfum kunnen je klachten verergeren.
Bekijk met je arts of apotheker hoe je je weerstand kan opkrikken. Met een verbeterde weerstand kan je virussen sneller overwinnen.
Hooikoorts is een soort neusverkoudheid uitgelokt door pollen en is niet gevaarlijk. Ervaar je hevige symptomen en voel je je benauwd of ongerust, ga dan even langs bij je huisarts.
Hoewel het pollenseizoen piekt van februari tot augustus, kan je ook tijdens de winter hooikoortsklachten krijgen. Hoe dat kan? Kamerplanten en sierboeketten geven ook pollen af en die zorgen voornamelijk tijdens de herfst en winter voor allergieën. De meeldraden (laten) verwijderen kan een oplossing bieden.
Hooikoorts geeft vooral irritatie aan neus en ogen, en een kriebelhoest. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zal je geen koorts maken bij hooikoorts. Ook spierpijn of smaakstoornissen komen bij hooikoorts niet voor. Koorts, spierpijn en smaakstoornissen zijn wel duidelijke symptomen als je besmet bent met het coronavirus. Contacteer in dat geval onmiddellijk je arts.
John Bostock, een Engelse arts, had altijd klachten tijdens de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts.
Vermijd zoveel mogelijk contact met het stuifmeel van de planten waarvoor je allergisch bent. Laat je testen om te weten welke dit zijn. Contact vermijden met pollen of stuifmeel doe je door binnen te blijven tijdens de piekperiodes, ramen en deuren gesloten te houden en wasgoed binnen te laten drogen. Wil je toch even naar buiten, doe dit dan ’s morgens vroeg of bij regenachtig weer. Dan zweven er minder pollen rond in de lucht.
Op zich hoef je niet naar de dokter als je hooikoorts hebt. Worden de symptomen van hooikoorts je te veel, dan kan je wel advies inwinnen bij je huisarts of apotheker om te weten welke middelen je kan gebruiken om de symptomen te verlichten.