Elk jaar krijgen gemiddeld 500.000 Belgen de griep. Een 500-tal (0,1 %) van deze grieppatiënten belandt in het ziekenhuis. Meestal zijn dat ouderen en mensen met een onderliggende ziekte. Het sterftecijfer is zeer laag en bedraagt ongeveer 0,02 %.
Griep of influenza is een veel voorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door infectie van de luchtwegen. Het griepvirus dat aan de basis ligt, is heel besmettelijk en houdt van kou en droogte. Daarom komt de griep vooral voor tijdens de winter en bij vrieskou.
Griep is geen gewone verkoudheid. Verkoudheidsvirussen kan je het ganse jaar door krijgen en zijn ook veel minder agressief.
Het griepvirus of influenzavirus verspreidt zich via speeksel, slijm en snot. Kom je in contact met een persoon die het virus heeft, dan kan je op verschillende manieren besmet geraken:
Wanneer een besmet persoon hoest of niest, dan vliegen slijm- en snotdruppeltjes door de lucht. Adem je deze druppeltjes in, dan komt het griepvirus in je lichaam terecht.
Het kan zelfs voldoende zijn om te praten met een persoon die griep heeft. Speekseldruppeltjes verplaatsen zich via de lucht en komen bij het inademen in je luchtwegen terecht.
Raak je bijvoorbeeld een deurklink, trapleuning, balpen, lichtschakelaar of een stuk speelgoed aan waarop druppeltjes met virus zitten en kom je daarna aan je ogen, neus of mond, dan is de kans groot dat je wordt besmet.
De belangrijkste symptomen van griep zijn:
Wel, van verkoudheidsvirussen word je doorgaans minder ernstig ziek. Typische symptomen van een verkoudheid die bij griep eigenlijk niet voorkomen zijn niesbuien, een verstopte neus of een loopneus.
Bij griep duurt het één tot drie weken tot je helemaal genezen bent, van een verkoudheid herstel je doorgaans sneller.
Denk je dat je griep hebt, raadpleeg dan best je huisarts. Ook als je andere klachten ondervindt zoals ademnood, benauwdheid of kortademigheid. Je zou namelijk ook besmet kunnen zijn met het nieuwe coronavirus COVID-19.
Viroloog Marc Van Ranst geeft aan dat de symptomen zeer gelijkaardig zijn, maar dat het coronavirus nog sneller overdraagbaar is dan het griepvirus. Bij corona wordt uiteindelijk 15 % van de patiënten ernstig ziek en moet ongeveer 5 % opgenomen worden in het ziekenhuis.
Een klacht die niet voorkomt bij gewone griep is verlies van reuk- of smaakzin. In dat geval bel je best onmiddellijk je huisarts om je te laten testen op corona.
De meeste mensen herstellen zonder problemen vanzelf van griep, maar bij risicogroepen zoals ouderen of zieken, kan griep complicaties veroorzaken. De beste manier om griep te voorkomen en dus complicaties en een ziekenhuisopname te vermijden, is door je jaarlijks te laten vaccineren*.
*gebaseerd op advies van Sciensano
Vermijd contact met mensen die ziek zijn. Was regelmatig je handen met zeep en water of gebruik een alcoholhoudende handgel. Raak zo weinig mogelijk je mond, neus of ogen aan.
Verlucht regelmatig, zeker wanneer zich meerdere mensen in dezelfde plaats bevinden. Hou voldoende afstand op publieke plaatsen.
Hou jezelf in vorm door gezond te eten en je conditie op peil te houden. Slaap ook voldoende, probeer niet te roken en stel je lichaam niet bloot aan extremen (bv. extreme kou). Zo bouw je een goede weerstand op en blijft je immuunsysteem optimaal werken.
Spaar uw collega’s, vrienden en familie. Zorg dat je ze niet besmet en blijf thuis. Die tijd kan je lichaam goed gebruiken om te rusten.
Probeer in je elleboogplooi of in papieren wegwerpzakdoekjes te niezen en te hoesten. Was daarna je handen met water en zeep of gebruik alcoholgel. Maak regelmatig oppervlakken en contactpunten zoals schakelaars, deurklinken, trapleuningen, kranen… schoon.
Griep geneest meestal vanzelf zonder medicatie. Worden de klachten je te veel, dan kan je arts of apotheker geneesmiddelen adviseren die de symptomen verlichten.
Griep gaat doorgaans gepaard met koorts en dus ga je meer zweten. Omdat je veel vocht verliest, is het belangrijk om veel water te drinken.
Bekijk met je arts of apotheker hoe je je weerstand kan opkrikken. Met een verbeterde weerstand kan je virussen sneller overwinnen.
Griep is meestal niet gevaarlijk, maar het hangt ervan af wie het krijgt. Ouderen, zwangere vrouwen en zieke mensen kunnen complicaties krijgen. Behoor je tot deze zogenaamde risicogroepen, bespreek dan met je arts of het nuttig is je te laten vaccineren.
De meeste mensen krijgen hun eerste griepsymptomen twee tot drie dagen na besmetting, maar het kan tot zeven dagen duren vooraleer je ziek wordt.
Doorgaans ben je gedurende een week goed ziek en na twee weken genezen. Het kan wel een drietal weken duren vooraleer je vermoeidheid volledig is verdwenen.
Als je het griepvirus hebt, dan kan je het al doorgeven voordat je je ziek begint te voelen. Vanaf twee dagen voordat je symptomen krijgt en tot vijf dagen na de eerste symptomen. De eerste week ben je dus heel besmettelijk voor anderen.
Ben je na vijf dagen nog altijd even ziek of zijn je klachten nog erger geworden, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je bijvoorbeeld last krijgt van ademnood, benauwdheid, kortademigheid of andere klachten die normaal gezien niet voorkomen bij griep.
De symptomen zijn zeer gelijkaardig, maar het coronavirus is nog sneller overdraagbaar dan het griepvirus. Een klacht die niet voorkomt bij griep is verlies van reuk- of smaakzin. In dat geval bel je best onmiddellijk je huisarts om je te laten testen op corona of het zogenaamde COVID-19.
Van een verkoudheid word je minder ernstig ziek en herstel je sneller. Typische symptomen van een verkoudheid die bij griep eigenlijk niet voorkomen zijn niesbuien, een verstopte neus of een loopneus.
Uitzieken is de enige optie. Blijf thuis, rust veel en drink veel water. Indien gewenst kan je in overleg met je arts of apotheker iets nemen om je weerstand te verhogen of klachten te verlichten. Vermijd vooral contact met anderen, want het griepvirus is snel doorgegeven.
Laat uw kind veel rusten en veel drinken. Heeft je kind te veel last, overleg dan met je arts of apotheker hoe je de klachten kunt verlichten. Neem altijd contact op je huisarts bij hoge koorts (39 °C of meer) die blijft aanhouden, als je kind niet wil drinken, begint te braken of klaagt over oorpijn.